TIG (Argon) Kaynağı Nedir? (Özet Bilgi)
Argon kaynağı, kaynak yöntemine adını veren “Tungsten Inert Gas” kelimesidir. Kaynak, bu kelimenin baş harfleri olarak da adlandırılır ve TIG kaynak olarak geçer.
Kaynak işlemini gerçekleştirecek ısı, ergime derecesi oldukça yüksek olan tungsten metalinden yapılmış elektrotlar ile kaynatılacak parçalar arasında oluşur. Kaynak bölgesi elektrodu çevreleyen bir lüleden gönderilen argon veya helyum gazı tarafından korunur. Tig (argon) kaynağı yönteminde kullanılan elektrodlar kendileri erimeden, kaynak yapılan gereci ergiterek birleştirmeyi sağlar. Gerekli görüldüğü hallerde ilave kaynak çubukları, oksi gaz kaynağında olduğu gibi, kaynakçı tarafından veya otomatik tel sürme tertibatlarıyla kaynak bölgesine iletilir.
Argon kaynağında genellikle koruyucu olarak “argon gazı” kullanılır. Argon gazı, soy gazdır yani herhangi bir tepkimeye girmez ve güçlü bir koruma sağlar. Ateşleme özelliklerini ve arkın kararlılığını optimize eder ve helyumdan daha iyi bir temizleme alanı elde edilmesine yardımcı olur. Argona kıyasla dokuz kat daha yüksek olan ısı iletkenliği sayesinde özellikle geniş ve derin bir kayak girimi sağlar. Ayrıca alüminyum ile bağlantılı olarak gözenek oluşumu daha az belirgindir.
TIG Kaynağı Donanımını Oluşturan Elemanlar
- Akım üreteci
- Torç
- Koruyucu Gaz Tüpü ve Donanımı
- Soğutma Sistemi
- Torç üzerinden veya Ayakla Kontrol Edilen Kumanda
TIG Kaynağı Kullanım Alanları ve Avantajları
TIG kaynağı ile kaynak yapılabilir tüm malzeme ve uygulamalar için kullanılabilen çok yönlü bir kaynak yöntemidir. Ana uygulama alanı
paslanmaz çelik, alüminyum ve nikel alaşımlarıdır. Konsantre ve stabil ark, cüruf ve çapak olmaksızın yüksek kaliteli kaynatılmış metal temin eder. Bu kaynak yöntemi, reaktör inşası gibi kalite beklentisi yüksek olan uygulamalar için, ilk tercihtir.
1930’lu yılların başından beri bilinen TIG (argon) kaynağı genellikle, paslanmaz çelik ve alüminyum alaşımlarının kaynağında kullanılır.
Argon kaynağı diğer kaynak yöntemlerine göre yavaş bir sistemdir. Yavaş olduğu için ısı girdisi düşüktür. Düşük ısı girdisiyle kaynak yapılması, hassas işçilikler çıkarılabilmesi, ince sacların kaynağında argon kaynağını öne çıkarır.
Argon kaynağı yönteminde, doğru kutuplama ve ters kutuplamanın birlikte kullanıldığı alternatif akım, alüminyum kaynağının sorunsuz işlenmesini sağlar.
TIG kaynağı, ekonomik kaynak yöntemlerinden değildir. Bununla birlikte, güç kaynağı sektöründeki, mekanik ve otomatik uygulamalardaki gelişmeler, TIG kaynağını büyük çaplı üretim için uygun kılıyor. TIG kaynak yöntemi yüksek standart gerektiren uygulama yelpazesinde her zaman ilk tercih olmuştur.
TIG Kaynağı Kutuplama İşlemi
Alüminyum, magnezyum ve berilyumlu bakır dışındaki tüm metallerin kaynağı, tungsten elektrodun negatif kutupta olduğu durumlarda yapılır. Bu işleme doğru akım ve ya doğru kutuplama denir. Doğru kutuplamanın faydaları şunlardır;
- En derin nüfuziyet
- En dar haz – itab bölgesi
- Daha hızlı çalışma ve hızlı ısı akışı sebebiyle, daha az şekil bozulmaları
Doğru akım ters kutuplama ise elektrod pozitif kutupta olup alüminyum, magnezyum ve berilyumlu bakır gibi yüzeylerinde devamlı oksit tabakası bulunan metallerin kaynağında kullanılır ve şu faydaları sağlar;
- Az nüfuziyet
- Geniş kaynak dikişi yüzeyi
Doğru akım ters kutuplama ve doğru akım doğru kutuplama, argon kaynağı yönteminde elektrot seçimlerini etkiler.