Tesisatlarda Redüksiyon Ne İşe Yarar?
Farklı kalınlık veya genişlikteki boruların birleştirilmesi amacıyla kullanılan bağlantı elemanları ‘redüksiyon’ olarak adlandırılır. Başka bir deyişle bir borunun çapı daha büyük veya daha küçük bir boruyla bağlanması için redüksiyon bağlantı elemanlarına ihtiyaç duyulur. Redüksiyonun temel amacı, akışkanın kesintiye uğramadan tesisat içerisinde hareket etmesini sağlamaktır.
Paslanmaz Redüksiyon Kullanım Alanları Nelerdir?
Akışkanın başarılı şekilde ilerlemesini ve basıncın tesisata uygun olarak düzenlenmesini sağlayan redüksiyon genellikle sıvıların depolanması ve aktarılması süreçlerinde kullanılır. Havalandırma kanallarında da benzer redüksiyonlar kullanılarak akışkan geçişleri sağlanır. Farklı ebatlardaki borular arasında geçiş yapan akışkanların basınç düzeylerinin değişmesi ve ses-titreşim gibi şeylere sebep olması mümkündür. Bu durumun önüne geçmek ve tesisat basıncını düzenlemek için paslanmaz redüksiyon kullanılabilir.
Akışkanların borular arasında transfer edilmesi gereken her durumda kullanılan redüksiyon elemanları genellikle ticari ve endüstriyel tesisatlarda kullanılır. Sulama sistemleri, yangın söndürme sistemleri, rafineri ve petrol sistemleri, ısıtma ve soğutma sistemleri ve gıda sektörü gibi alanlarda paslanmaz redüksiyon elemanlarının kullanımı yaygındır.
Redüksiyon Tipleri Nelerdir?
Paslanmaz redüksiyon elemanlarının borularla bir araya getirilmesi işlemi kaynak veya dişli kullanılarak gerçekleştirilebilir. Redüksiyon bağlantı elemanları arasındaki bir diğer fark da akışkanların geçişlerindeki basınç düzenleme işleminin başarılı şekilde gerçekleştirilmesi için kullanılan yapısal değişikliktir. Eksantrik ve konsantrik redüksiyon olmak üzere iki farklı redüksiyon çeşidi bulunur.
Konsantrik redüksiyon, her iki borunun merkezlerinin aynı seviyede kalacağı şekilde birleştirilmesini sağlayan bağlantı elemanlarıdır. Koni şeklindeki yapısı, her yönden eşit daralma sağlayarak iki borunun merkez noktalarının bir araya gelmesini sağlar. En çok kullanılan redüksiyon yöntemi konsantrik redüksiyondur.
Eksantrik redüksiyonun nasıl çalıştığını anlamak için öncelikle eksantrik ne demek sorusunu cevaplamak gerekir. Eksantrik dış merkezli veya merkez dışı anlamlarına gelir. Eksantrik redüksiyon elemanları simetrik olmayan görüntüleri sebebiyle bu isimle tanımlanırlar. Farklı boyutlardaki boruların bağlanmasında merkezlerinin farklı noktalarda olmasını sağlar. Akışkanların borular arasındaki geçişleri sürecinde ortaya çıkan titreşim ve sesin azaltılmasını sağlayan bu sistem, boruların bir taraftan düz bir çizgi halinde ve diğer taraftan eğimli bir şekilde birleşmesi prensibiyle çalışır. Borularda hava basıncı birikmesi, türbülans, ses ve titreşim gibi istenmeyen durumların oluşmaması için kullanılır.