Süper alaşımlar temelini demir, kobalt veya nikelden alan yüksek miktarda krom, düşük miktarda tungsten, molibden, alüminyum ve titanyum içeren malzemedir. En büyük özelliği yüksek ısılara mukavemet göstermesidir. Çok yüksek sıcaklıklarda bile oksidasyon ve korozyona direnç gösterir. Kopma ve sürtünme dayanımı üstün seviyededir. Süper alaşımlar %20'si yüksek miktarlarda krom içeren ve yüksek korozyon direncine sahip malzemelerdir. Günümüz sanayisinde pek çok alanda kullanılmaktadır. Nükleer reaktörlerinde, deniz altı ve gemilerde, uçak ve gaz tribünlerinde, uzay araçlarında, termik santrallerde, roket motorlarında ve daha pek çok alanda süper alaşım malzemeler kullanılmaktadır. 

Karbon Çeliği Nedir?

Karbon çeliği demir, çelik ve karbondan elde edilen bir alaşımdır. Sertleşebilen ve dövülebilen bir çeliktir. İçeriğinde ki karbon %2,1’e kadar kullanılabilir, daha fazla karbon bileşeni eklendiğinde malzeme dökme demir olarak adlandırılır. Karbon çeliği düşük karbonlu çelikler, orta karbonlu çelikler, yüksek karbonlu çelikler olarak üç ana gruba ayrılır. Düşük karbonlu çelikler %0.20 oranına kadar karbon içerebilir. Yumuşak çelikler olarak adlandırılırlar ve yaygınlıkla inşaat endüstrisinde kullanılır. Orta karbonlu çelikler %0.20 ile %0.60 arasında karbon içerirler. Isıl işlemle sertleştirilebilir bir madde olduğu için daha çok makine imalat endüstrisinde kullanılır. Yüksek karbonlu çelikler ise %0.60 ve üzeri karbon içerir. Yüksek dayanım ve sertleştirebilir özelliği vardır. Kesici özelliğe sahip bir ürün olduğu için sıklıkla takım üretiminde kullanılır. 

Süper Alaşımlar ve Karbon Çeliği Arasındaki Boşluğu Doldurmak

Korozyon tüm sanayi sektörlerini etkileyen bir problemdir ve zamanla ister istemez meydana gelir. Bir metal yüzeyi boyunca meydana gelen korozyona çukurlaşma denir. Çukurlaşma metalin yapısal olarak zayıflamasına ve parçalanmasına neden olan bir korozyon çeşididir. Korozyona karşı dirençli malzemeler kullanarak bu problemi ortadan kaldırmak mümkündür. Süper alaşımın yüksek korozyon dayanımı, sürtünmeye direnci ve karbon çelikten daha fazla oksidasyon direnci vardır. Süper alaşım karbon çeliği ile birlikte kullanıldığında etkilerini arttırır ve daha yüksek direnç gösterir. Süper alaşımlar ve karbon çeliği birleştiği takdirde çok daha üstün bir çalışma aralığı sağlarlar.