Paslanmaz çelik boru tesisatlarında tüplerin veya boruların birleştirilmesini ve boru hattının uzatılmasını sağlayan bağlantı elemanlarına paslanmaz manşon adı verilir. İki farklı borunun birleştirilmesini sağlayan paslanmaz manşonlar; kaynaklı, kaynaksız veya lehimli olarak kullanılabilir. Paslanmaz boru hatları farklı sektörlerde, farklı sıvı veya gazların taşınmasında kullanılabilir. Paslanmaz çelik boru hatları, ev tesisatlarından endüstriyel işletmelerdeki çeşitli alanlara kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Eksantrik Redüksiyon

Fittings, boruların bağlantılarında kullanılan ve tesisatlarda dönüş hareketini sağlayan bağlantı elemanlarıdır. Çeşitli hatlarda büyük çaptaki boruyla daha küçük bir boruyu birleştirmeye yarayan iki çeşit redüksiyon tipi bulunur. Eksantrik redüksiyon ve konsantrik redüksiyon birbirlerinden yapısal eksen yönünden ayrılır. Eksantrik redüksiyonda boru bağlantısı sağlanırken, büyük borudan küçük boruya bağlantı noktası çember şeklindeki yapıda merkez ve kenar arasında bulunur. Simetrik görünmeyen bu yapı sayesinde bağlantı elemanları daha kısa olur. Bağlantı noktası kenara yakın olduğundan içerisinden geçen akışkanın türbülansı daha düşük seviyede olur. Akışkanlardan gelen ses ve titreşim seviyesinin düşük olmasını sağlar.

Konsantrik Redüksiyon

Büyük çaptaki borularla daha küçük çaptaki boruların birleştirilmesinde kullanılan bağlantı elemanlarından konsantrik redüksiyon, en sık tercih edilen boru bağlantı türüdür. Büyük çaplı borudan küçük çaplı boruya geçişteki bağlantı noktası büyük borunun şekli çember olarak düşünüldüğünde, çemberin merkezindedir. Bu sayede simetrik görünen, konik yapıda bir bağlantı sağlanır.

Manşon Kullanımının Faydaları Nelerdir?

Tesisatlarda bakım ve onarım yapılırken en sık tercih edilen bağlantı elemanlarından olan manşonlar, bağlantı elemanlarının kolayca sökülerek değiştirilebilmesini ve çeşitli fiziksel ve kimyasal koşullarda güvenle kullanılabilmesini sağlar. Eksantrik redüksiyon ve konsantrik redüksiyon yapısındaki elemanlar kullanılarak uzun süreler boyunca güvenle kullanılabilen bu boru bağlantı elemanları, ekonomik ve verimlidir. Tüm boru hattının sökülmesindense parça değişim yapılabilmesi maliyet ve iş yükü açısından büyük avantaj sağlar.