Paslanmaz Vana Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Vana, boru içerisinde bir noktadan diğer noktaya taşınan sıvıyı taşımaya, ayarlamaya, durdurmaya ve akış yönünü değiştirmeye yarayan aletlere denir. İstenen her türlü çapta ve çeşitli malzemelerden üretilebilmektedir. Vana, boru çaplarına, sistemin yapısına ve basıncına göre değişiklik gösterir. Vanaların, küresel vana, radyatör vana,termostatik radyatör vana, selonoid vana, flanşlı vana gibi çeşitleri vardır.
Paslanmaz vana ise en çok tercih edilen modeller arasındadır. Sadece boru hatlarında değil paslanmaz kazanlar, su depoları gibi sıvıyı saklamak amacıyla yapılan tanklarda da kullanılır. Paslanmaz vanalar çeşitli yollarla bağlanabilirler. Bunlar dişli bağlantı, kaynaklı bağlantı ve flanşlı bağlantıdır.

Paslanmaz Vana Çeşitleri Nelerdir?

Paslanmaz vanalar 4 gruba ayrılır. Bunlar; paslanmaz küresel vana, paslanmaz kelebek vana, paslanmaz flanşlı vana ve paslanmaz bıçaklı vanalardır. 
Paslanmaz dişli küresel vanalar basıncın düşük olduğu hatlarda kullanılır. Hatlara dişli olarak bağlanırlar. Bu nedenle dişli vana adını almışlardır. Akış kontorlü içlerinde bulunan ve bir yüzeyinde tam geçiş yapacak şekilde delinmiş  küreler ile sağlanır. Küreler vanada bulunan kol üzerinden hareket ettirilerek akış kontrol ettirilebilir. Bu vanalarla düz bir hat üzerindeki akış kontrol edilebileceği gibi akışın yönünü belirlemek için de kullanılabilir. 
Paslanmaz kelebek vanalar gıda tesislerinde kurulan boru hatları üzerinde kullanılır. Paslanmaz kelebek vana hattaki akışı, içerisinde bulunan disk sayesinde kontrol edilir. Bu vanalar genellikle Lng hatlarında kullanıp paslanmaz flanşlar aracılığıyla bağlanır. 
Paslanmaz flanşlı vanalar ise küresel vanaların dayanamayacağı yüksek basınçlı ortamlarda kullanılır. Flanşlı vanaların çalışma mantığı, paslanmaz küresel vanalar ile aynıdır. Sızdırmazlık ise paslanmaz contalar ile sağlanır.
Paslanmaz kelebek vanalar gıda tesislerinde kurulan boru hatları üzerinde kullnılır. Paslanmaz kelebek vana hattaki akışı içerisinde bulunan disk sayesinde kontrol edilir.