Paslanmaz Nipel Nedir?

Nipel, en temel tanımı ile genellikle tesisatlarda kullanılan ve boruları kaynaksız birleştirmeye yarayan bir bağlantı elemanıdır. Bu bağlantı elemanları erkek dişli olarak adlandırılmaktadır. Dış kısımları incelendiğinde iki ağzı dış dişli, tek tarafı dış dişli veya redüksiyon dişli olarak ayrılmaktadır. Dişler genellikle konik ya da yatay şekilde açılmaktadır. Tesisat içerisinde paslanmaz nipeller ile birlikte kullanılacak olan bağlantı elemanlarının ve boruların paslanmaz nipel ile aynı dişli olması gerekmektedir. Nipelin uzunluğu ortalama 5 ile 10 cm arasındadır. Aynı zamanda farklı çaplara sahip olabilen nipellerin uzunluğu çapına göre de değişmektedir. Çap büyüdükçe uzunlukta artmaktadır. Nipel çeşitleri arasından doğru olanın seçilmesi için nipele uygulanacak olan basıncın bilinmesi gerekmektedir. Nipeller su, yağ ve gazda yüksek korozyon ve ısıya dayanıklıdır.

Paslanmaz Nipel Malzemeleri Nelerdir?

  • Çelik
  • Siyah çelik
  • Karbon çelik
  • Paslanmaz çelik
  • Galvanizli çelik
  • Pirinç alaşımları
  • Bakır alaşımları
  • Plastik

Paslanmaz Nipel Çeşitleri Nelerdir?

Altıköşe Hortum Uçlu Paslanmaz Nipel: Bir ucunda erkek diş mevcut olup, diğer ucu hortum bağlanacak şekilde üretilmiştir.
Çift Taraflı Paslanmaz Nipel: Çift taraflı nipellerin altı köşe olanlarından farkı anahtar ile sıkılamamasıdır. Bu tip nipellerde de her iki tarafta dişler mevcuttur.
Tek Taraflı Paslanmaz Nipel: Tek tarafında erkek diş mevcuttur. Diğer tarafında ise düz olarak açılmış alanı bağlantı elemanı veya bru ile birleştirmek mümkündür.
Redüksiyon Tip: Redüksiyon tip nipeller boru ya da başka bir bağlantı elemanının çaplarının birbirinden farklı olması durumunda kullanılır.

Nipel Nerelerde Kullanılır?

Nipel hem büyük hem de küçük çaplı tesisatlarda kullanılmaktadır. Çekvana, pislik tutucu, vana, emniyet vanası ve ölçme enstrümanlarını bağlamak için kullanılır. Bunun haricinde binalarda sıcak ve soğuk su tesisatları ve doğalgaz tesisatları için tercih edilmektedir. Flex somun nipel bina tesisatlarında en sık tercih edilen nipel türüdür. Binalar dışında endüstriyel boru hatlarında da kullanılmaktadır. Nipeller depreme karşı dayanıklılık açısından oldukça faydalıdır.