Paslanmaz çelik malzemelerin bir türü olan lama, literatürde çelik dolu malzeme adı verilen ürünlerin dikdörtgen kesitlerine sahip olanına verilen isimdir. Sıcak haddeleme yöntemi ile lamalar şekillenir. İlk olarak istenilen kaliteye uygun formüllere göre paslanmaz çelik hurdaları eritilir. Bu aşamada eğer eksik olursa formüle uygun alaşım elemanları eklenerek paslanmaz kütüklere dökülür. Bu işlemin ardından sıcak haddelemeye alınan kütükler istenilen ebatlara getirilmesi için makaralar arasından geçirilir. Ardından istenilen boyda kesilir ve sonuç elde edilir.

Paslanmaz Lama Kullanım Alanları


Gelişen teknolojiler ile birlikte paslanmaz lama kullanım alanları artmaktadır. Gıda sektöründe özellikle hijyenik olması nedeniyle tercih edilir. Bu özelliği sayesinde gıda sektörü için vazgeçilmezdir. Gıda makinelerinde hareket aktarımını sağlayan parçalarda ve karıştırma bıçaklarında paslanmaz lama kullanılır. İmalat sanayide özellikle talaşlı imalatta tercih edilir. Üzerlerine yatak açılan ve belirli uzunluklarda kesilen paslanmaz lama birçok makinede hareketi aktarmada kullanılır. Gemi inşa sanayisinde yüksek korozyon dayanımları nedeniyle paslanmazlar çok sık tercih edilir. Deniz suyunun yarattığı korozyona yüksek dayanım sağlarlar. Lamalar da gemi inşası sürecinde oluşturulan şaselerde yüksek korozif ve mekanik dayanımı sayesinde kullanılır. 

Paslanmaz çelik lama, dekoratif kullanım için de sıklıkla tercih edilebilir. Sanayi endüstrisi sağladığı avantajlar ve yüksek dayanımları için bu ürünleri tercih etse de şık görünmesi nedeniyle mimari alanda da paslanmazlardan sıklıkla yararlanılır. Ev ürünlerinde masalarda ve sehpalarda tercih edilebilirken, üst geçit gibi alanlarda korkuluklara küpeşte olarak tercih edilebilir. Genel olarak lamalar bu alanlarda tercih ediliyor olsa da farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Paslanmaz lama ölçüleri önemli bir faktördür. Kullanılacak alana ve duruma göre paslanmaz lama ölçüleri değişiklik gösterebilir. Paslanmaz lama ölçüleri ürünün kullanılacağı sektöre, kullanım amacına ve kullanım amacı doğrultusunda beklenen etki neticesinde be