Paslanmaz malzeme kategorisinde bulunan paslanmaz köşebent 90 derece açıyla bükülmüş paslanmaz malzemelere verilen isimdir. Elde edilme sürecinde ilk olarak uygun malzemeler uygun formülle hurda ve ham madde ark ocağında eritilir. Ardından eritilen malzeme kütükler halinde dökülür. Döküm aşamasının ardından köşebentler uygun boyutlara gelebilmeleri için uygun ebatlı kalıplara dökülür. Kalıplar ile birlikte istenilen şekle gelen paslanmaz köşebent istenilen boyutlarda kesilir ve kullanıma hazır hale gelir. Mekanik ve korozyon dayanımlarının yüksek olmak nedeniyle paslanmazlar çok farklı sektörlerde sıklıkla tercih edilir. 

Paslanmaz Köşebent  Hangi Alanlarda Kullanılır?


Makine imalat alanında makinenin ana gövdesinde, makine şasesinde kullanılır. Bu şaseler genel olarak profiller tercih edilerek oluşturulur. Paslanmaz köşebentler mukavemet sağlaması için bu profillerin arasında destek kirişi olarak kullanılır. Gemi imalat sektöründe de köşebentlerden faydalanılır. Yüksek korozyon direncinin sağladığı yarar sayesinde özellikle 316 kalite köşebentler gemi imalat sektöründe yaygın olarak kullanılır. Taşıyıcı kolonlara destek olması amacıyla gemi iskeletlerinde kullanılır. Gıda sanayisinde de vazgeçilmez olmasının nedeni hijyenik olmasıdır. Paslanmaz çelik köşebent gıda sanayisinde karıştırıcı bıçaklarda kullanılır. Kazan ve depolarda da destek amacıyla çeşitli yöntemlerde kullanılmaktadır. Bunların dışında; kimya, petrokimya, enerji, mimari ve otomotiv gibi sektörlerde de paslanmaz köşebent sıklıkla tercih edilir. 

Paslanmaz Köşebent Ölçüleri


Paslanmaz köşebent ölçüleri kullanım amacı ve ihtiyacına göre farklılık gösterebilir. Genel olarak kullanılan paslanmaz köşebent ölçülerinden söz etmek gerekirse; yurt içinde 40x40, 50x50 gibi kullanımları vardır. Yurt dışında ise L tipinde 40x30, 50x20 gibi ölçülerde üretilse de yerli piyasada kullanılmaz. Kalınlıkları köşe ölçüleri ile doğru orantılıdır, 40x40 köşebent için 4mm 50x50 için 5 mm kalınlıkları kullanılır. Yaygın olarak kullanılmasa da daha ince malzemeler de tercih edilebilir. Yurt içinde genellikle 304 veya 316 kalitede bulunur. Bu kalitedeki paslanmaz çelik köşebentler genel olarak sacdan elde edilir.