Paslanmaz Flanş Nedir?

Çeşitli makinelerde ve boru hatlarında kullanılan parçaların birbirine sızdırmayacak şekilde birleştirilmesine yarayan malzemelere flanş adı verilir. Paslanmaz flanş, boru bağlantı elemanları arasında yer alır.
Paslanmaz flanş sızdırmazlık özelliğini basınç karşısında kullanılan contalar ile sağlamaktadır. Paslamaz flanşların sınıflandırılması ise genellikle bu flanşların hatta bağlantı türlerine ve çeşitli normlara göre yapılmaktadır. Basınç özelliklerine göre  bazı ülkelerin uyguladığı standart normlar olarak bilinen bu normlardan ülkemizde uygulananları PN ve Libre normlarıdır. Libre normu Amerikan Normu olarak kabul edilirken PN normu ise Avrupa normu flanşlarda uygulanan basınç standardı olarak nitelendirilir.

Paslanmaz Flanş Türleri Nelerdir?

Flanşlar normlara göre sınıflandırılmasının yanı sıra hatta yer alan borular üzerine bağlantı türüne göre de sınıflandırılır. 5 ana gruba ayrılan flanş türleri ise; düz flanş, kaynak boyunlu flanş, serbest flanş ve kör flanştır.
  • Paslanmaz Düz Flanş: Hatta bulunan borulara gem hem de arkadan kaynak yapılarak yapılan flanş çeşidine paslanmaz düz flanş adı verilir.
  • Paslanmaz Kaynak Boyunlu Flanş: Hatta bulunan borulara alın alına kaynak yapılarak bağlanan borulara paslanmaz haynak boyunlu flaş adı verilmektedir.
  • Paslanmaz Dişli Flanş: Bu flanş tipi genel olarak basıncın daha az olduğu hatlarda kullanılması tercih edilen bir flanş tipidir. Paslanmaz dişli flanşlar, paslanmaz boru hatlarınlarda genel olarak hattın sonuna kaynatılan nipeller ile birlikte uygulanırlar
  • Paslanmaz Serbest Flanşlar: Bu flanş tipi ise paslanmaz hatlardan ziyade daha çok hatların makinelere bağlandığı noktalarda kullanılması tercih edilen bir boru bağlantı elemanıdır. Paslanmaz serbest  flanşlar hat üzerinde hareket edebildiği için serbest flanş adını almıştır. Bu fanşlarda conta basma yüzeyi bulunmaz. Serbest flanşlar hatlarda paslanmaz yakalar ile beraber kullanılır. Yakalarda bulunan yüzeyler ile bu flanşlarda bulunmayan conta basma yüzeyleri sağlanır.
  • Paslanmaz Kör Flanşlar: Hatların daha sonradan devam ettirilme ihtimaline karşı hattı sonlandırma amacıyla kullanılan flanşlara paslanmaz kör flanş adı verilir.
Bir yerli üretimci olan Borşen markası ile en kaliteli boru bağlantı elemanlarına sahip olabilirsiniz.