Paslanmaz flanş ürünleri çeşitli makinelerde ve paslanmaz boru hatlarında kullanılan, parçaların sızdırmayacak şekilde birleşmesini sağlayan fittings malzemeleri olarak tanımlanabilir. Bu ürünler genel olarak bakıldığında basınçlı ortamlarda yaygın olarak kullanılır.
Paslanmaz flanşlar, boyutlarına ve basınç durumuna göre çap ve ölçü olarak sınıflandırılır. Flanşlar genellikle yuvarlak formda üretilen ürünlerdir. Makine bağlantılarında ya da boru hatlarında bağlantı sağlamak amacıyla kullanılırlar. Paslanmaz boruların çapı, sınıflarına ve flanşın birbirlerine bağlantısını sağlayan cıvata deliklerinin sayısına göre farklılık gösterebilir. Çok sık olmasa da flanşların eliptik ya da dörtgen biçimde tasarlandığı görülebilir.  

Paslanmaz Flanş Üretim Aşamaları

Paslanmaz boru imalatı gibi paslanmaz flanşlar da belirli aşamalardan ve süreçlerden geçerek oluşturulur. Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir;
  • Hammadde testi
  • Malzeme denetimi
  • Malzeme kesme
  • Flanş dövmesi
  • Isıl işlem
Tüm bu aşamalar sonrasında paslanma kontrolü ve son denetim gerçekleştirilebilir. Ambalajlanan flanşların üretim süreci böylelikle son bulur ve tüketiciyle buluşmaya hazırdır.

Paslanmaz Flanş Ölçüleri

Genellikle belirli standartlarda üretilen paslanmaz flanş ölçüleri, kullanıldığı alanların yüzeyi göz önünde bulundurulduğunda farklılık gösterebilir. Yaygın olarak tercih edilen bazı flanş ölçüleri bulunur. Farklı ölçülerde üretilen paslanmaz flanşların kaliteleri farklılık göstermemektedir. Kullanıldığı alanı uzun süre etkileyecek olan flanşların ölçüsünü doğru tespit etmek dikkat gerektiren bir iştir. Paslanmaz flanşların tesisata uygun olmadığı durumlarda olumsuz bazı durumlar yaşanabilir. Kullanım alanına uygun olmayan flanşlar gevşek kalabilir; bu durum da sızdırma sorununa neden olabilir.

Paslanmaz Flanş Kullanım Alanları Nelerdir?

Paslanmaz flanş ürünler, birçok sıhhi tesisat projesinin olmazsa olmazları arasında bulunur. Gaz, petrol ve su gibi ürünlerin nakliyesi, üretim tesisleri, kimyasal gübreler ve enerji üretimi gibi birçok farklı alanda gerekli bulunan elemanlar arasında yerlerini alır. Paslanmaz flanş tipleri ve şekilleri ihtiyaca göre şekillendirilebilir. Bu ürün çeşitleri düşük karbonlu çelik, düşük alaşımlı çelik, paslanmaz çelik, demir dışı çelik ve yüksek alaşımlı çelik şeklinde isimlendirilmektedir.
Sahip olduğu özellikleri sayesinde kullanım alanları her geçen gün daha da fazla genişleyen paslanmaz flanş ürünlerini Borşen Boru güvencesiyle temin edebilir, uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.