Boru bağlantı elemanları olarak da adlandırılan paslanmaz fittings, boru hatlarının devamlılığını sağlamak adına; boruların birbirlerine bağlanması, manevra yapması ve dallar oluşturmasında kullanılır. Kimyasal veya mekanik etkenlere karşı dayanıklı olması sebebiyle birçok alanda kullanılan paslanmaz fittings elemanları, kullanım şekilleri ve alanlarına göre çeşitli türlerde ayrılırlar.
Paslanmaz Dişli Fittings
Paslanmaz dişli fittings, boru hattında herhangi bir problem meydana gelmesi durumunda, hattın tamamını değiştirmek yerine sorunlu bölgenin tamiri esnasında kullanılır. Uygulamanın yapıldığı yere kenetlenmesi kolay olduğundan en çok kullanılan türlerdendir.
Paslanmaz Kaynaklı Fittings
Hatlara kaynak yöntemiyle bağlanan boru bağlantı elemanı türüne paslanmaz kaynaklı fittings denir. Yüksek basınca dayanıklı olması sayesinde özellikle buhar hatları olmak üzere birçok alanda kullanılır.
Paslanmaz Fittings Kullanım Alanları
Paslanmaz fittings, paslanmaz çelik gibi mekanik ve kimyasal aşınmaya karşı dayanıklı olması sayesinde birçok alanda kullanılır. Paslanmaz fittings, basınç ve darbe gibi dış etkenlerin yanı sıra yüksek ısıya da dayanıklıdır. Kolay temizlenebilen fittings elemanları, hijyenik açıdan da avantajlıdır. Çeşitli sektörlerde kullanım alanları şöyledir:
- Gemi inşa sanayi
- Petro-kimya sanayi
- Savunma sanayi
- İnşaat
- Yangın söndürme sistemleri
- Gıda endüstrisi
- Rafineri
Paslanmaz çelik ve paslanmaz fittings elemanları korozyon önleme avantajı sayesinde, imalat sektörü, binalar ve endüstriyel tesisler gibi birçok alanda rahatça kullanılır. Yaşanabilecek sorunlarda sistemin tamamen değiştirilmesindense bölgesel çözümlere imkân tanıyan paslanmaz fittings, hem zaman hem de maliyet açısından avantaj sağlar. Sert malzemeden imal edilen ürünlerden oluşan tesisat ve boru hatlarında doğrudan manevra kabiliyeti bulunmaz. Paslanmaz fittings ürünleri gereken hareketliliği ve manevra kabiliyetini sağlar.
Paslanmaz Fittings Avantajları
Paslanmaz fittings kullanımının bu kadar yaygın olmasının temel sebebi genel boru bağlantı noktalarında hareketliliği ve manevra yeteneğini sağlamalarıdır. Düşük maliyeti ve dayanıklılığı sayesinde hem başlangıçta tesisat kurulumunda hem de onarım işlemlerinde yaygın olarak kullanılır. Herhangi bir tesisat arızasında sistemin tamamında işlem yapmak yerine bölgesel çözümler üretilmesini sağlar. İhtiyaca göre içten veya dıştan dişli şekilde üretilebildiğinden çeşitli bağlantılarda kullanılırlar.