Paslanmaz Çelik Sınıfları Nelerdir?

Paslanmaz çelik; muazzam gücü, korozyon direnci ve dayanıklılığı sayesinde bugün piyasadaki en önemli metallerden biridir. Çok yönlü ve temel metallerden biri olan paslanmaz çelik, mimarlık ve mühendislikten tıp bilimlerine kadar hemen her modern endüstriyi dönüştürmüştür.
Paslanmaz çelik, birbirinden farklı çok sayıda alaşıma sahiptir. Üreticilerin kendilerini paslanmaz çelik kullanımı için eğitmelerinin bir yolu da, alaşımların farklı sınıflarını öğrenmektir.
Paslanmaz çelik, kimyasal bileşim gibi temel özelliklere göre beş ana sınıfa ayrılır:

Östenitik Paslanmaz Çelik

Dünyanın en yaygın kullanılan paslanmaz çelik sınıfı olan östenitik, en yaygın kalite olan 304 kalitedir. Paslanmaz çelik boru ve paslanmaz fittings gibi yapımında östenitik paslanmaz çelikler kullanılır. Nikel ve molibden ilavesi ile daha yüksek korozyon direncine sahiptir. İçeriğindeki sülfür ilavesi sayesinde işlenilebilirliği de daha yüksektir.

Martenzitik Paslanmaz Çelik

Bu ürün, östenitik paslanmaz çeliğe göre daha uygun fiyatlıdır. Mıknatıs tutan martentizik paslanmaz çeliğe ısıl işlem uygulanabilir. Artırılmış sülfür miktarı ile işlenilebilirliği, artırılmış krom oranı ile korozyon direnci ve artırılmış karbon miktarı ile sertliği iyileştirilmiştir. Pek çok paslanmaz çelik boru ve paslanmaz fittings modelinde martenzitik paslanmaz çelik kullanılmaktadır.

Ferretik Paslanmaz Çelik

Uygun maliyeti nedeniyle en yaygın kullanılan paslanmaz çelik sınıflarından biri olan ferretik paslanmaz çelik, genellikle mıknatıs çeken bir modeldir. İçeriğindeki sülfür ilavesi ile daha iyi işlenebilmekte, krom ilavesi ile korozyona karşı daha yüksek direnç sağlayabilmekte, karbon ilavesi ile ışıl işlem alabilmekte ve alüminyum ile silikon ilavesiyle daha yüksek sıcaklığa dayanabilmektedir.

Dubleks Paslanmaz Çelik

Yüksek alaşımlara sahip olan dubleks paslanmaz çeliğin korozyon direnci en üst seviyededir. Daha yüksek korozyon direncine sahip olması için içeriğinde nikel ve krom ilavesi bulunur.

PH Çelikleri

Dünya genelinde en yaygın kullanılan paslanmaz çelik sınıfı olan PH çeliklerinin sertleştirilme ve ısıl işlem uygulanma yöntemleri diğer çelik gruplarına göre farklıdır. Daha iyi mekanik dayanımı ve korozyon direncine sahip olması için içeriğine krom, nikel ve alüminyum eklenmiştir.