Paslanmaz Çelik Neden Bu Kadar Çok Kullanılıyor?

Son yıllarda demir kullanımı yerini paslanmaz çelik kullanımına bırakmış durumda. Peki, yaşanan bu değişimin başlıca sebepleri nelerdir?

Neden Paslanmaz Çelik Kullanmalıyız?

Geçmiş yıllara bakıldığında paslanmaz çelik kullanımı ve üretiminin oldukça arttığı gözlemleniyor. Bu durumun birçok sebebi bulunuyor. Saf demir bakır kadar yumuşak bir madde olsa da içine karbon eklendiğinde çeliğe dönüşür ve çok daha mukavemet ile mekanik özellik kazanarak güçlü bir hal alır. Bu nedenle hayatın birçok alanında kullanılır. Fakat çeliğin bir olumsuz tarafı ise demir gibi paslanmaya yani oksidasyona uğramasıdır. Birçok ürün çeliğin paslanması ile kullanılamaz hale gelir. Bu da sürekli olarak üretim ve kullanıma sebep olur. Tüm bunların önüne geçebilmek için paslanmaz çelik kullanmak mantıklı olacaktır.

Çelikte Paslanma Nasıl Gerçekleşir?

Paslanma kısaca çeliğin havadaki oksijen ile birleşmesiyle ortaya çıkar. Aslında bu elektro kimyasal bir reaksiyondur. Bu nedenle malzemenin bir yerinde başlayan paslanma boyanın altından geçerek diğer bir yerde ortaya çıkabilir. Paslanmaz yalnızca çelikte değil alüminyum, demir veya bronz gibi materyallerde de meydana gelebilir. Fakat alüminyum veya bronz gibi maddelerde paslanma başladığı an oluşan tabaka malzeme ile havanın arasına girerek paslanmanın artmasına engel olur. Fakat çelik veya demir de böyle bir durum söz konusu değildir. Çelikte hava ile birleşen malzemenin görünen kısmından ziyade iç kısmıdır. Yani paslanma durumu direkt olarak malzemenin mukavemet gücünü etkiler.

Paslanmaz Çeliğin Yaygın Kullanımı

İlk paslanmaz çelik 1913 yılında Harry Brearley tarafından tesadüfen keşfedildi. O zamanlardan beri hayatın her alanında özellikle mega inşaatlarda sıklıkla kullanılan paslanmaz çelik, demirin yerini aldı. Paslanmaz çeliğin içinde yüzde 10-30 krom vardır. Bu orana ve eklenecek nikel, titanyum, alüminyum, bakır, sülfür, fosfor ve benzeri elemanlara bağlı olarak kullanım yeri değişir. Fakat hangi alanda kullanılırsa kullanılsın içeriğinde bulundurduğu maddeler ile en dayanıklı malzemelerden biridir. Paslanmaz çeliğin en sık kullanım nedeni mekanik özellikleri ve mukavemet gücüdür. Çeliğin paslanmaması adına içerisine daha fazla krom dahil edilir. Paslanmaz boru ve fittings malzemeler endüstriyel üretim yapan fabrikalarda, gıda tesislerinde ve petrol işleme merkezlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.