Paslanmaz Çelik Nasıl Üretilir?

Paslanmaz çelik; metalurjide minimum %10,5 krom elementi içeren bir demi-karbon alaşımı olarak tarif edilir. %100 oranda geri dönüştürülebilir özelliğe sahip olan paslanmaz çelik ismini, diğer çelikler gibi lekelenmediği, korozyona uğramadığı ve paslanmadığı için alır. Günlük hayattan zorlu çevre koşullarında kullanımına kadarpek çok alanda kullanılabilen paslanmaz çeliğin korozyona dayanımı, mekanik özellikleri, dövülebilmeye yatkınlığı, kaynak yapılabilirliği ve işlenebilirliği açısından farklılık gösteren pek çok çeşit kalitesi mevcuttur.
Paslanmaz çelik sık kullanılan bir malzeme olmasına karşın üretimi oldukça zor ve zahmetli bir süreç gerektirir.

Paslanmaz Çelik Üretimi Aşamaları

Paslanmaz çeliğin üretimi esnasında yüze yakın aşamadan geçilir, bu aşamaları kısaca özetlemek ve sadeleştirerek aktarmak gerekirse; öncelikle hurdalar toplanır. Bu toplanmış hurdalar üretici firma tarafından stoklanır. Stoklanan hurdalar daha sonra depodan kepçe ve kamyonlar yardımıyla metal eritme ocağına götürülür.
Metal eritme ocağına getirilen metal hurdalar eritilir. Bu eritilen metale de çeşitli elementler eklenerek istenilen kalite edilir.
İstenilen kaliteye ulaşan karışım ocaktan alınıp büyük bir taşıyıcı kazana dökülür. Akabinde bu taşıyıcı kazan bir vinç yardımıyla taşınarak sürekli döküm cihazına götürülür. Malzemeler, sürekli döküm cihazından kesintisi olarak dökülür.
Sürekli olarak dökülen paslanmaz çelik belirli uzunluklarda, kütükler halinde kesilerek vinçler yardımıyla taşınır. Bu taşınan kütükler uygun şekle getirilme amacıyla ısıl işlem uygulanarak tekrar ısıtılır.
Isıtılma işlemi tamamlanmış olan kütüklere istenilen şeklin verilmesi için kesit alanına göre farklı üretim hatlarına götürülerek istenilen şekle dönüştürülür.
İstenilen şekli alan paslanmaz çelik mevcut ettiği özelliğe göre tavlanır ve ısıl işlem görür. Ardından kesilip paketlenerek doğrultulan paslanmaz çeşitli yüzey işlemlerinden geçerek bu zorlu ve zahmetli üretim sürecinin tamamlamış olur.
Paslanmaz boru ve paslanmaz fittings üretiminde tercih edilen paslanmaz çeliğin bu zahmetli üretimi yorucu ve uzun bir süreci içine alır. Kullanım alanları yoğun olmasına rağmen Türkiye’de paslanmaz çelik üretimi oldukça düşük seviyelerde gezinmektedir. Paslanmaz çeliğin en önemli girdisi kromit cevheri Türkiye’de üretilirken buna karşın maalesef önemli miktarda paslanmaz çelik yurt dışından ithal edilmektedir.