İnşaat sektörü başta olmak üzere, birçok farklı alanda kullanılan paslanmaz çelik en sık tercih edilen materyallerden biridir. Çok fazla kullanılması nedeniyle orijinalinin oldukça önemli hale geldiği paslanmaz çelik gerçek mi yoksa değil mi bazı yöntemlerle anlaşılabilir. Çeşitlerine göre,
paslanmaz çelik kullanım alanları da değişiklik gösterir. Yapısında bulunan bileşenlerin miktarı değiştikçe paslanmaz çeliğin özellikleri de değişir. Farklı alanlarda sıklıkla tercih edilen paslanmaz çelikler, içlerinde bulunan bileşenler ve özelliklerine bakılarak tercih edilirler. İçlerindeki bileşenlerle değerlendirilir ve bölümlere ayrılırlar. Bu bölümler, kullanım alanlarına göre değerlendirilir. Paslanmaz çeliklerin özellikleri değişmeye başladıkça, yüzey yapılarında da farklılıklar meydana gelebilir. Bu modellerin bazıları parlak yüzeyli, bazıları ise mat yüzeylidir. Yüzeylerine ısı uygulamaları yapılabilir ve kaplamalar ile çelik daha sağlam bir hale getirilebilir. Taşınma sırasında yaşanabilecek çarpışmalardan dolayı birtakım hasarlar meydana gelebilir. Bu sebeple, dış görünümüne bakarak orijinalliği tartışılamaz.
Spektrometre adı verilen cihaz sayesinde paslanmaz çeliğin kalitesi ölçülebilir. Genel olarak metal endüstrisinde kullanılan bu cihaz, metal ürünlerin ayırt edilmesini ve kalitesinin belirlenmesinde sıklıkla kullanılır. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çeliğin oluşumunda farklı bileşenler yer alacağından dolayı yüzey görüntülerinde çeşitlilik olabilir. Paslanmaz çelik kalitesini belirleyen birtakım kurum ve kuruluşlar da bulunur. Kalitesinden emin olmadığınız veya güvenmediğiniz paslanmaz çelik için bu kuruluşlara başvurabilirsiniz.