Paslanmaz Çelik Mıknatıs Tutar mı?

Paslanmaz çeliğin mıktanıs çekip çekmediğinin anlaşılabilmesi için paslanmaz çeliğin ne olduğu, hangi çeşitlerinin bulunduğu veya mıknatısın özellikleri gibi durumlar irdelenmelidir. Tüm bu konuları birlikte inceleyelim.

Paslanmaz Çelik Nedir?

Paslanmaz çelik, minimum %10,5 krom elementi içeren bir demir-karbon alaşımıdır. Krom elementi çeliği paslanmaya karşı koruyan temel bileşendir. Lekelenmez, korozyona uğramaz ve paslanmaz. Bu malzeme aynı zamanda, havacılık endüstrisinde korozyon dayanımlı çelik olarak da adlandırılır. Paslanmaz çelik, ürün ömrü fazla olduğu için çoğu alanda kullanılmaktadır. Normal günlük yaşamımızda dahi çatal bıçaklardan saatlere kadar bu ürünlerin sürekli olarak kullanıldığı görülebilir.

Paslanmaz Çelik Çeşitleri Nelerdir?

Östenitik Paslanmaz Çelik: Maksimum %0,15 karbon, minimum %16 krom ve yeterli miktarda nikel veya mangan içerirler. Manyetik özellikleri bulunmaz.
Ferritik Paslanmaz Çelik: Ferritik paslanmaz çelikler genelde nikel içermeyip yüksek krom içeren ve titanyum gibi karbür yapıcı elementlere sahip olan paslanmaz çelik gurubudur. Bu çelik grubu manyetik özelliğe sahiptir.
Dubleks Paslanmaz Çelik: Genelde eşit şekilde ferrit ve östenit içeren bu çelik grubunun korozyona karşı dayanıklılığı yüksektir. Bu çelik grubu manyetik özelliğe sahiptir.
Martensitik Paslanmaz Çelik: Martensitik paslanmaz çeliklerin temel alaşım elementleri %12 ile %15 arası krom, %0,2 ile %1,0 arası molibden ve %0,1 ile %1,2 arasında karbon 'dur. Martensitik paslanmaz çelikler manyetik özelliğe sahiptir.

Paslanmaz Çelik Manyetik Özelliğe Sahip midir?

Paslanmaz çeliklerin manyetik özelliğe sahip olması paslanmaz çeliğin içinde kullanılan elementlerle alakalıdır. Örneğin; içerisinde nikel bulunduran paslanmaz çelik grupları manyetik özellik göstermezler. Çoğu kişi manyetik özelliğe sahip olan paslanmaz çeliklerin daha dayanıklı olduğu yönünde düşüncelere sahiptir. Fakat bu doğru bir düşünce değildir. Soğuk işleme, yüzey işleme, yüksek sıcaklık fiziksel değişimler ise paslanmaz boru ve çeliklerin manyetik özelliğini etkileyen durumlardır.