Paslanmaz çelikler, uzun süreli kullanımlarının sonunda nadiren israf olan ürünlerdir. Paslanmaz çelikler, diğer metal ürünlerdeki gibi özelliklerinden bir şey kaybetmeden ya da bozulma olmadan tekrar tekrar geri dönüştürülebilme özelliğine sahiptirler. Ham maddesinde çelik, demir, krom ve nikel bulunması geri dönüşümün ekonomik olarak gerçekleşmesini sağlar.  

Paslanmaz çelik, sadece Türkiye’de değil tüm dünyada geri dönüştürücüler tarafından toplanır ve eritilerek tekrar tekrar geri dönüştürülür. Örnek verecek olursak; kaza yapan bir aracın jantları geri dönüşüm tesislerinde gerekli işlemlerden geçtikten sonra farklı bir ürünün üretiminde kullanılabilir. Yıkılan bir binanın yangın merdiveni ya da bina içi tesisatta kullanılan paslanmaz çelikler toplanıp geri dönüşüm tesislerinde yeniden farklı bir ürünün ortaya çıkmasını sağlayabilir. Böylelikle paslanmaz çelikler hem çevreye hem de dünya ekonomisine oldukça yarar sağlamaktadırlar. Paslanmaz çelikler, istenildiği kadar geri dönüştürülebilmeye imkân sunan ürünlerdir.
Paslanmaz çelik, dünya genelinde yaklaşık 400 milyon ton metalin geri dönüştürülmesine katkı sağlar. Çeliğin geri dönüşüme bu kadar uygun olmasının sebeplerinden biri de dönüştürüldüğü andan itibaren özelliğinden ve ağırlığından bir şey kaybetmemesidir.
Geri dönüştürülen maddelerin tümü geri kazanım açısından tüm sektörler için büyük avantajdır. Geri dönüştürülebilen çoğu maddeye baktığımızda özelliklerini kaybettiğini ya da farklı malzemelerin ortaya çıktığını görürüz. Fakat kullanılmayacak halde olan paslanmaz çelikler dönüşüm işleminden sonra yine aynı özelliklere sahip kalırlar.
Paslanmaz çeliğin iki farklı şekilde geri dönüşümü mümkündür. Bunlardan biri, tamir etme yöntemidir. Diğeri ise büyük miktarlarda toplanan paslanmaz çeliklerin geri dönüşüm tesislerine gönderilerek işlenmesidir.

Paslanmaz Çelik Geri Dönüşümünün Faydaları Nelerdir?

İlk olarak çevresel kaygılardan bahsedebiliriz. Geri dönüşüm yöntemi tüm endüstrilerin karbon ayak izlerini azaltmalarına ve çevre dostu ürünler sunmalarına katkıda bulunur.
Geri dönüştürülebilir maddeler yalnızca çevre dostu değil, uygun maliyetli ve oldukça ekonomik bir yöntemdir.
Paslanmaz çeliğin geri dönüşümünde ham madde zarar görmediği için, paslanmaz çelikteki geri dönüşüm oldukça kolay bir süreçtir. Bulunan tüm hurdalar kolaylıkla geri dönüşüm sağlayabilirler.
Hurdalara daha fazla erişim sağlanabilmesi paslanmaz çelik üreticileri için ve alıcılar için oldukça düşük maliyet, daha az kirlilik ve daha az enerji ihtiyacı anlamına gelir. Paslanmaz çelik borular ve paslanmaz çelik boru fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz Borşen Boru web sitesini ziyaret edebilirsiniz.