Paslanmaz çelik çubuk günlük hayatımızda kullandığımız bütün çelik malzemelerde bulunan ve üretimi en çok gerçekleştirilen malzemedir. Çubuk olmasından kaynaklı dökümü ince bir yapıyla gerçekleştirilir bu sebeple farklı kalitelerde üretilmektedir. Yüksek basınçlı ortamlarda kullanımı için doğru kalite kodunda tercih yapılması gerekmektedir. Paslanmaz çelik çubukların tercih edilmesinin sebebi parlak bir yapıya sahip olması ve dekoratif yapısından kaynaklıdır. Tüm paslanmaz çelik üretimlerinde olduğu gibi dökümü gerçekleştirildikten sonra soğumaya bırakılır.

Paslanmaz Çelik Çubukların Özellikleri

Paslanmaz çelik çubuklar krom ve nikel karışımından üretilmektedir. Suya, asitlere ve yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklılık göstermektedir. Dökümü gerçekleşip soğumaya bırakılan her paslanmaz çelik çubuğun görünümü modern ve dekoratiftir. Kullanım alanına göre farklı kalite özelliklerine göre üretilmektedir. Üretimi 5 ayrı kalite kategorisi üzerinden gerçekleştirilir bu kalite kodları; 304, 316, 430, 430F ve 630 olmak üzere sınıflandırılır.

Paslanmaz Çelik Çubukların Kullanım Alanları

Paslanmaz çelik çubuklar birçok alanda kullanılmaktadır. Başlıca kullanım alanları;
  • 304 kaliteli paslanmaz çelik çubuklar mutfak ürünlerinde kullanılmaktadır. Çelik çatal, bıçak ve kaşığın üretimi 304 kalitesiyle gerçekleştirilir.
  • 316 kalite paslanmaz çelik çubuklar korozyona karşı dayanıklıdır bu sebeple tekne üretimlerinde kullanılmaktadır.
  • 430 ve 430F kalite paslanmaz çelik çubuklar ise dekoratif amaçlı kullanılacak ürünlerin üretimi esnasında kullanılmaktadır.
  • 630 kalite paslanmaz çelik çubuklar ise savunma sanayisinde kullanılmaktadır.

Paslanmaz Çelik Çubukları Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

 
Paslanmaz çelik çubuklar farklı farklı kalitelerde üretilmektedir alımı gerçekleştirilecek olan çubuğun paslanmaz kalitesinin tespit edilmiş olması gerekmektedir. Dökümü gerçekleşen borunun, içeriğinde barındırdığı krom ve nikel oranlarının dayanıklılığını ölçümleyebilmek için basınç ve sıcaklık testleri yapılması gerekmektedir. Satın alınma işlemi gerçekleştirildikten sonra sertifika kontrolünün sağlanması gerekmektedir.
 

Paslanmaz Çelik Çubuk Ürünlerin Temizliği Nasıl Gerçekleştirilir?

Paslanmaz çelik çubukların düzenli temizlenmesi ve bakımı görünümünün ilk günkü gibi kalmasına olanak sağlar.
Yüzeyin de oluşabilecek kirler için hafif nemli bir bez yardımcı olurken kalıntılaşan lekeler için deterjan malzemeleri kullanılabilmektedir ancak yıkama işlemi gerçekleştirildikten sonrasında kurulanması gerekmektedir. 
Aşırı kimyasal içeren tuz ruhu, çamaşır suyu gibi ürünlerin paslanmaz çelik çubuklara temasından kaçınılması gerekmektedir.