Çelik borular, akışkanlık konusunda işlev gören, sıvıların ve gazların aktarılmasını sağlayan ürünlerdir. Pek çok farklı sektörde çeşitli alanlarda kullanılan boruların dayanıklı bir yapıya sahip olması ve paslanmaz özelliğinin bulunması gerekiyor. Borular; açık uçlu, silindir, içi boş, dar ve uzun özelliklere sahiptirler.
Paslanmaz çelik borular günümüzde endüstriyel tesislerden, inşaat sektörüne kadar birçok alanda tercih ediliyor. Kullanım alanlarının çok geniş olması sebebiyle paslanmaz çelikler, son zamanların en popüler bağlantı elemanları olarak tanımlanabilir. Paslanmaz çelik boruların bir diğer tercih edilme sebebi ise sağlam ve sürekli bakım masrafı gerektirmemesidir. Borular, kaliteli ve uzun ömürlü tercih edilmediği taktirde akıntılara ve sızıntılara sebep olabilirler. Bu durum hem maddi olarak sizi yıpratabilir hem de düzeltilmesi zahmetli bir iştir. Bu şekilde olumsuzluklar yaşamamanız adına paslanmaz çelik boruları tercih edebilirsiniz.
Paslanmaz çelik borular türlerine göre ikiye ayrılır;

Paslanmaz Dikişsiz Borular

Dikişsiz paslanmaz çelik borular genellikle yüksek basınçlı alanlarda kullanılır. Çünkü dikişsiz boruların basınca ve korozyona karşı dayanıklılığı dikişli borulara kıyasla çok yüksek seviyededir. Dikişsiz paslanmaz çelik borunun basınca karşı dirençli olmasının sebebi ise boru türünün parça halinde üretilmesidir. Bu üretim şekli sayesinde dikişsiz boru yüksek basınca karşı sağlam bir yapı gösterir. Dayanıklılığından dolayı dikişsiz paslanmaz çelik borular, ağır şartlı sektörlerde kullanılır.
Paslanmaz çelik boruların kullanım alanları çeşitlerine göre farlılıklar gösterir. Paslanmaz dikişsiz borular; termik santrallerde, kimya endüstrisinde, makina sanayisinde, gemi ve yat endüstrisinde, savunma sanayisinde ve otomotiv endüstrilerinde sıklıkla kullanılıyor.
Dikişsiz borular maliyet anlamında pahalı olmalarına rağmen uzun vadede kullanım düşünüldüğünde aslında çok daha ekonomiktir.

Paslanmaz Dikişli Borular

Paslanmaz dikişli borular, üretimlerinde kaynak kullanılması sebebiyle basınca karşı düşük direnç gösterirler. Dikişli borular, direkt olarak boru şeklinde üretilmezler, gerçekleştirilen bazı işlemler sonrasında boru şeklini alırlar. Dikişli paslanmaz borular daha estetik bir yapıda üretilirler. Bu nedenle dekorasyonda rahatlıkla kullanılabilir. Bunun dışında evlerde ve hastaneler gibi hijyenik ortamlarda da sıklıkla tercih edilir. Dikişli paslanmaz borular hem sağladıkları kolaylıklar hem de diğer çekme borulara kıyasla çok uygun fiyatlarda satıldığı için de ayrı bir tercih sebebidir.