Paslanmaz çelik başta inşaat sektörü olmak üzere birçok farklı alanda kullanılan bir alaşım maddedir. Mutfak gereçlerimizde bile kullandığımız çeliğin kalitesi de akıllara takılan bir sorudur. Paslanmaz çeliğin kalitesinin nasıl anlaşılabileceği de merak edilen konular arasındadır.
Paslanmaz çeliğin farklı kullanım alanlarına göre farklı özellikleri bulunmaktadır. Çelik alaşım bir madde olduğunda kullanılacağı alana göre bileşenlerinin miktarı değişebilir. Bileşen miktarı değiştikçe çeliğin özellikleri de değişmektedir. Kullanım alanlarına göre bazıları parlak bazılarıysa mat olabilir. Parlaklık ve matlık çeliğin kalitesini belirlemek bakımından yeterli bir ölçüt değildir. Ayrıca çelik üretiminde yapılan bazı işlemler çeliğin yüzey kısımlarında hasarlara yol açabilir. Üretimden sonra nakil işlemleri sırasında da meydana gelebilecek çarpmalar çelik yüzeyine zarar verebilir. Bu da çeliğin kalitesiz olduğunu göstermez. Çeliğin kalitesini yüzeysel olarak bakarak tespit edemeyiz.

Paslanmaz çeliğin kalitesini test edebilmek için spektrometre adı verilen bir cihaz kullanılır. Metal endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bu cihaz metallerin ayırt edilmesinde ve kalite kontrolünün yapılmasında kullanılır. Özellikle inşaat, mimarlık, otomobil gibi sektörlerde kullanılacak olan çeliklerin kalite kontrolü için KOSGEB laboratuvarlarına başvurulabilir. Buraya kullanılacak olan çelikten numune verilerek laboratuvar şartlarında incelenmesi talep edilebilir. Çeliğin kalitesi için yüzeyi belirleyici olmadığından profesyonel bir kontrol gerekir. Kalitesinden emin olmadığınız bir paslanmaz çelik için bu gibi yetkili yerlere başvurabilirsiniz.
Özetle, paslanmaz çelik görüntü olarak parlak ve güzel gözükse de içerik bakımından kaliteli olmayabilir veya tersine görüntü bakımından gözünüze hoş görünmese de yüksek kalitede olabilir. Özellikle üretimde kullanılacak çelikler için yetkili yerlerde paslanmaz çeliğin kalite kontrolünün yapılması önem teşkil eder. Kullanacağınız paslanmaz çelikten bir örneği test ettirerek daha güvenli üretim yapabilirsiniz.