Saf yapıda bulunan demirin yüzeyinde oluşan oksitlenmenin zamanla artmasına pas adı verilir. Pas, zaman geçtikçe demirin renginde sarımtırak, turuncu ve kahverengi gibi renkler görülmesine sebep olur. Hava ve suda ise oksijen atomu, demir metali içerisinde demir atomu bulunur. Demir ve oksijenin kimyasal yanma tepkimesine girmesiyle demir yüzeyinde oksitlenme meydana gelir ve ısı açığa çıkar. Oluşan bu ısıyla birlikte zamanla paslanma meydana gelir. Yani kısaca paslanma, demir ve oksijen atomlarının tepkimeye girmesiyle oluşur.

Paslanmanın oluşum sürecine daha ayrıntılı bakacak olursak;

Metallerin genele yakını doğada bileşik yapıda bulunurlar. Bu bileşiklere ilave malzemeler eklenir ve metal ve alaşımlar elde edilir. Bu alaşım ve metaller, zamanla tekrar eski bileşik hallerine dönme konusunda eğilim gösterebilirler. Bu nedenle metaller, var oldukları ortamdaki maddelerle etkileşime girerler. İyonik yapıdaki metaller, zamanla bileşik hallerine tekrar dönmeye çalışırlar. Tüm bu süreç, metallerin kimyasal değişime uğramasına sebep olur. Sonuç olarak metallerde fiziksel, kimyasal ve elektriksel birtakım değişiklikler meydana gelir ve bu değişikliklerin getirdiği zarar paslanma olarak adlandırılır.
Demirin zamanla paslanma özelliği gösterdiğini söylemiştik ancak demir su ile etkileşime girerse paslanma hızı çok daha yüksek olabilir. Bunun sebebi de su içerisindeki oksijen atomunun havaya göre çok daha fazla olmasıdır.

Paslanma durumuna sıklıkla demir yüzeyinde rastlanır. Bu durum, pas ve demir arasında gerilim farkı meydana getirir. Bu durum, elektriksel değerlerin değişmesi sebebiyle meydana gelir. Gerilim farkı, bölgede elektrik akımının oluşmasına sebep olur ve iki kutup arasında iyon akımı meydana gelir. Bu iyonlar, metal halde bulunan demirin oksitlenmesine sebep olur. Tüm bu durumların sonucunda da paslanan demir, zamanla çürür.

Paslanmaz Ürünler

Günümüzde sanayi ve endüstri alanlarının neredeyse tamamında paslanma sorununu yaşamamak amacıyla paslanmaz ürünler tercih ediliyor. Paslanmaz ürünler arasında bulunan paslanmaz borular, özellikle üretim tesisleri için uzun ömürlü, dayanıklı ve ekonomik avantajlar içeriyor. Tüm kullanım alanlarına uyarlanabilir bu ürünler neredeyse her alanda sıklıkla tercih ediliyor. Siz de paslanmaz boru fiyatları hakkında bilgi almak ve avantajlarını yaşamak isterseniz Borşen Boru web sitesini ziyaret edebilirsiniz.