Özellikle metaller olmak üzere birçok malzeme oksijenle tepkimeye girerek kimyasal ve fiziksel özelliklerinde değişiklik gösterebilir. Metal gruplarının havadaki veya sudaki oksijenle tepkimeye girmesi sonucunda zarar görmesine veya bozulmasına paslanma veya oksitlenme denir. Paslanmaz çelik gibi özel alaşımlar sayesinde oksitlenme sürecinin ertelenmesi ve engellenmesi sağlanabilir.

Metallerin rutubetli, nemli veya asitli ortamlarda bulunması oksitlenmesine, paslanmasına ve çürümesine sebep olabilir. Günlük hayatta bu gibi olumsuzluklara karşı dayanıklı bir ürün olan paslanmaz çelik tercih edilebilir. Birçok farklı sektörde, çok geniş bir alanda paslanmaz çelik kullanılabilir.

Oksitlenme veya Paslanma Nasıl Önlenir?

Oksitlenme süreci toprak, su veya havadaki oksijenle veya çeşitli kimyasallarla tepkimeye giren metalin fiziksel ve kimyasal özelliklerini kaybetmesiyle sonuçlanabilir. Bu durumun önüne geçmek adına üretilmiş bir demir alaşımı olan paslanmaz çelik, içeriğindeki malzemelerin oranlarının değişmesi sayesinde birçok fiziksel ve kimyasal etkene karşı dayanıklı olabilir. Paslanmaz çelikler, paslanmaya sebep olabilecek zorlu koşullarda dahi uzun yıllar boyunca ve güvenle kullanılabilirler.

Paslanabilecek ürünlerin korunması için nemden ve topraktan uzak tutulması, ortamın iyi havalandırılması, yağ veya boya gibi kaplayıcı maddelerle korunması gerekebilir. Paslanmaz çelik ürünler gemilerde, petrokimya sektöründe, gıda sektöründe, otomotiv sanayinde, inşaatlarda ve dekorasyon sektöründe sıkça tercih edilir. Çeşitli fiziksel ve kimyasal etkenlere karşı dayanımı bulunan paslanmaz çelik; hijyenik, güvenli, sağlıklı ve ekonomik bir kullanım sağlar.

Paslanmaz Çeliğin Kullanım Alanları

Paslanmaz çelik; basınç altında, farklı asidik değerlerde, farklı sıcaklıklarda ve çeşitli koşullarda uzun süreler boyunca kullanılabilir. Bu durum paslanmaz çeliğin günlük hayatta bolca tercih edilmesini sağlar. Paslanmaz çelik ürünlerin kullanım alanları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Mutfak eşyaları ve ev aletleri
  • Petrokimya sektörü
  • Sağlık sektörü
  • Otomotiv sektörü
  • Gıda sektörü
  • Her türlü sektörde boru tesisatları
  • Dekorasyon
  • Mobilya endüstrisi
Paslanmaz çelik ürünlerle evlerde veya devasa fabrikalarda karşılaşılabilir. Paslanmaz çelik ürünlerin doğru bakım ve kullanımla uzun süreler boyunca güvenli ve sağlıklı şekilde kullanılabilmesi birçok alanda tercih edilmesine olanak tanır.