Paslanmaz çelikler adından da anlaşılacağı üzere paslanma özelliği olmayan çeliklerdir. Çelik ürün kullanımında oksijen ile temas durumunda krom oksit tabakasının oluşması sağlanarak paslanmanın önüne geçilir. İçeriğinde bulunan krom sayesinde paslanmazlık özelliği kazanan ürünleri mutfağımızda birçok farklı üründe kullanmak ile beraber aynı zamanda birçok farklı sektör içinde de tercih edilmektedir. Paslanmaz çelik tercih edilmesinin temel sebebi paslanmaz özelliğe sahip olmasının yanı sıra leke tutmaz olmasıdır.

Paslanmaz Çelik Ürünleri Neden Paslanmazlar?

Paslanmaz özelliğe sahip olarak hazırlanan çeliklerde yüzde on buçuk oranında krom ve demir karbon alaşımı bulunmaktadır. Çeliklerin paslanmasının önlenmesinde etkin olan ise kromdur. Lekelenmeden korozyona uğramaya kadar birçok duruma karşı çeliğin korunmasını sağlamakta olan krom ise farklı ürünlerde farklı oranlarda yer almaktadır. Bu değişen karışım oranları ise aslında paslanmaz çeliklerin kalitesini belirlemektedir.

Paslanmaz Çelik Ürünleri Ne Zaman Kullanılmaya Başlandı?

1800 yıllarda ilk defa keşfedilmiş olup ilerleyen yıllarda ise geliştirilerek günümüzde kullanımına yer açılmakta olan paslanmaz çeliklere yer verilmiştir. Paslanmaz çelikler günümüzde mutfaklardaki çatal bıçaklarda havacılık sektörüne kadar farklı birçok ürün ve sektör içinde kullanılmaktadır.

Paslanmaz Çelik Nerelerde Kullanılmaktadır?

1800’lü yıllarda keşfi yapılarak günümüze kadar gelişim göstererek kullanımına yer açılan paslanmaz çelikler krom sayesinde paslanmazlık özelliğine sahip olur. Paslanmaz özelliğe sahip olan çelikler sac olarak da üretilmektedir.
Mutfaklarda kullanılan çatal bıçakta tencerelere kadar uzanan geniş listenin yanı sıra otomotiv ve sağlık sektörü ile de paslanmaz çelikler kullanılmaktadır. Paslanmaz çeliklerin kullanım alanı bunlar ile sınırlı olmamak ile beraber inşaat, mimarlıklarda ve güç üretim sektörlerinde de yer açılmaktadır. Bunların yanı sıra gıda üretimleri içinde de muhafaza işlemlerinde gene paslanmaz çelik kullanımlarından yararlanılarak aranan fayda elde edilmektedir. Aynı zamanda paslanmaz çelikler tıbbi uygulamalarda da kendine yer edinmektedir. İmplant uygulamalarında yapay kalçaların hazırlanmasında kullanılmaktadır. Malzemelerin kolay temizlenmesi, hijyene sahip olması ve de paslanmaz özelliği ile tıbbi birçok alan içinde paslanmaz çelik kullanımlarına yer açılarak Borşen Boru aracılığıyla istenen avantajlardan yararlanılması da sağlanmaktadır.