Molibden, endüstride aranan nitelikte bir metaldir. Bu metalin adını belki de bu zamana kadar duymamış olabilirsiniz. Fakat endüstriyel alanda pek çok kritik görevler üstlenmesiyle bilinir. Genellikle demir çelik endüstrisinde kullanılır.
Molibden elementi, canlı yaşam için de çok değerli bir konumdadır. Birden fazla organizmayla reaksiyona girebildiği için bitkilerin ve hayvanların sağlığını önemli noktada etkiler, hayatta kalmalarını sağlar. Önemli enzimlere fayda sağlaması açısından da insan yaşamında büyük rol oynamaktadır.

Tarihçesi

İlk keşfi sırasında grafit ve kurşun cevherlerine benzerliğinden ötürü karıştırılmıştır. Molibdenit mineralinin ayrıştırılmasıyla elde edilen Molibden’i ilk bulan kişi İsveçli kimyager Carl Wilhelm Scheele’dir. Bu element ticari anlamda ilk olarak 1891 yılında bir Fransız şirket tarafından çelik alaşımında kullanılmaya başlanmıştır. 1918 yılında Colorado’da keşfedilen büyük molibden rezervi keşfinden sonra askeri araçlarda kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Molibden’in yaygın bir metal olarak kullanılmaya başlanması 1930’lu yılları bulmuştur. 1945 yılından itibaren de yoğun olarak sivil hayatta kullanılmaya başlanmıştır.
Molibden sert, kırılgan ve gümüş beyazına yakın renkte bir elementtir. Atom numarası 42, atom ağırlığı 95.95, yoğunluğu ise 10.2 olan molibden, çelikle oluşturduğu alaşımlarda önemli bir rol tutmaktadır. Isıya karşı dayanıklılığı onu en çok aranan element haline getirmiştir. Metaller arasındaki en düşük ısı genleşmesi özelliği sadece Molibden elementinde bulunur. Bu durum Molibden’i birçok alanda ayrıcalıklı kılar.
Molibden, direkt olarak doğada bulunabilen bir element değildir. On farklı mineralin içerisinde bulunur. Bu minerallerin içerisinde Molibden’e en çok rastlanan, molibden disülfür(Mos2) mineralidir. Birden fazla alanda pek çok önemi bulunan Molibden, ekonomik değere sahip tek mineraldir. Genel olarak oksitler halinde bileşikler oluşturur. Molibden dioksit, molibden trioksit en önemli bileşikleri sayılabilir.

Molibden Nerelerde Kullanılır?

Molibden’in erime ve kaynama noktasının yüksek olması yüksek ısılara karşı dirençlilik sağlamasına sebep olmuştur. Bu nedenle yüksek sıcaklıklara dayanıklı malzemelerde kullanılmaktadır. Çeliklere sertlik veren madde olarak bilinir. Demir çelik endüstrisinde değerli bir konumdadır. Molibden saf olarak; çubuk, tek, levha ve şerit olarak direnç gösteren ısıtma malzemelerinde kendisini gösterir.
Tarım, inşaat ve kimya sektöründe kullanılan çeliklerin daha dayanıklı olması gerektiği için ilave molibden kullanılmaktadır. Bunların dışında molibden; cam üretme ve işleme fırınlarının, teknoloji ve uzay araçlarının yapımında da vazgeçilmez rol oynamaktadır. Molibden ve alaşımları; petrol ürünleri, kumaş boyaları, elektrik telleri, elektronik malzemeler gibi birçok alanda da sıklıkla kullanılmaktadır.