Korozyon genellikle metal yüzeylerde kullanılır. Metal günümüzde birçok alanda bulunmaktadır. Mutfaktan banyoya kadar her alanda metalden söz etmek mümkündür. Metalin çevre ile oluşan elektrokimyasal tepkimesi olarak ise korozyonlar meydana gelir. Korozyon metalin özelliğini kaybetmesine neden olarak ürünün ya da gerçekleştirilen yapının ise hasar görmesine neden olmaktadır. Bu sebep ile korozyonun önlenmesi son derece önem taşımaktadır. Özellikle yapıların içinde yer alan metal uygulamalarda korozyonun önüne geçilmesi gerekir.
Korozyon önleme için ise mümkün olduğu kadar metal yüzeyin tepkimeye geçmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Korozyon oluşumunun önlenmesi için boyama işlemine yer vermenin yanı sıra yağlama ve plastik kaplama gibi uygulamalardan yararlanabilirsiniz.
Korozyon oluşumunun önlenmesi özellikle yapılar için son derece önem taşıyan detaydır. Herhangi bir yapının inşasında kullanılacak olan malzemelerin korozyona karşı korunması ve dış etkenlere karşı da korunmasının sağlanması gerekir. Bunun aksi durumunda ise korozyon sebebi ile binalarda çökmeler ya da olumsuz durumlar ile karşılaşılması söz konusu olur.

Korozyon ve Paslanma Aynı Şey midir?

Paslanma günümüzde halk arasında daha yaygın olarak kullanılmakta olup birçok farklı yüzeyde oluşan oksitlenme durumunda paslanmış olarak ifade edilir. Korozyon olayı metal yüzeyinde oluşan kimyasal tepkime olmak ile beraber paslanma ise demir yüzeyinde oluşan bir oksitlenmedir. Birbirinden bu şekilde ayrılmak ile beraber genel olarak metal yüzeyinde oluşan lekelere ve oksitlenmeye de paslanma olarak ifade edilmektedir.

Korozyon Türleri 

Korozyon oluşumu birçok farklı metal yüzeyinde gelişebilir. Yaşanan korozyonlar ise değişen türlere sahip olarak ifade edilmektedir. Çukur korozyonu, üniform korozyonu, tanecikler arası korozyon, çatlak korozyonu, seçimli korozyon, galvanik korozyon, erozyon korozyonu gibi çeşitlere sahiptir.

Korozyon türleri korozyonun oluştuğu alan ve tepkimeler esas alınarak belirlenmektedir. Korozyonun oluşma şekli ya da oluştuğu alana bakılarak korozyonun türü belirlenirken aynı zamanda bu alanda kimyasal tepkimenin oluşmaması ve önlenmesi içinde gerekli önlemin alınması gerekir. Korozyona uğramış olan metalin değişiminde mutlaka alanda önlemin alınması ortamda kimyasal tepkimenin oluşmamasına neden olarak tekrar yaşanmasının da önüne geçer.