1959 yılında doğan HAACP standardı, astronotların yiyeceklerin gıdaların güvenliğini sağlamak adına oluşturuldu. Kritik Kontrol Noktalarındaki Tehlike Analizleri olarak tanımlanabilen bu standart, özellikle gıda tesisleri için önem teşkil ediyor. Sistemin ana amacı, özellikle gıda proseslerinin bulunduğu alanlarda oluşabilecek ve tehlike arz edecek hususların ortadan kaldırılması denilebilir.
Bu standart, aslına bakılırsa daha çok önlemi temsil ediyor. Yani bir sorun oluştuktan sonra yapılması gerekenden çok, bu sorunun oluşmasının önlenmesi, bu noktada temel konudur. Gıda tesislerinde doğabilecek zehirlenme ve olumsuzluklar için kullanılan en önemli ham madde ise paslanmaz çelik olarak belirleniyor.

Paslanmaz Çelik ile Güvenli Gıda Tesisleri İnşa Ediliyor


Anti bakteriyel yapıya sahip olan paslanmaz çelik, bu sayede gıda tesislerinde önemli bir adım dahilinde görülüyor. Paslanmaz ürünler, üretim aşamasından depolama alanına kadar pek çok noktada tercih ediliyor. Ürün çeşitliliği dahi sunan paslanmaz çelik, çok sayıda farklı parçalar yaratıyor. Bu da büyük tesisler için yapılaşmanın güvenli bir biçimde tamamlanmasına katkıda bulunuyor.
Söz konusu duruma örnek teşkil eden paslanmaz boru, tesisatın hem sağlam hem güvenli biçimde tasarlanmasına yardımcı oluyor. Gıda tesisleri için epey önemli olan sağlık önlemleri ise anti bakteriyel yapı ile daha kolay sağlanabiliyor. Tüm bu özellikler ise paslanmaz çeliğin sıklıkla tercih edilmesine kaynaklık ediyor.

Sadece Üretim Alanı ile Sınırlı Kalmıyor


Belli başlı tesisler ne yazık ki paslanmaz çelik kullanımını sadece üretim alanı ile sınırlayabiliyor. Depolama noktalarında da kullanılması gereken yapı, böylelikle geniş çaplı faydalara ulaşma şansı sağlıyor. Bu noktada HACCP standardı takibinin önemi ortaya çıkıyor. Gıda tesis kurulumu sırasında yapılacak olan takipler, prosedürlere uygunluğun denetlenmesini kolaylaştırıyor.
Toksik oluşumunun önüne geçmek ve insan sağlığının korunmasını sağlamak için uygulanmakta olan prosedürler, güvenli gıdaya erişme imkanı yaratıyor. Paslanmaz fittings gibi ürün grupları neticesinde ise gerekli prosedürler pratik bir şekilde uygulanıyor. Denetlemeler ve prosedürler, gıda tesisinin oluşturulmasında ve güncellenmesinde önem arz ediyor. Küçük – büyük tüm noktalarda tercih edilebilen paslanmaz yapı ile modern bir tesis oluşturuluyor.