Ergime sıcaklıkları birbirine yakın olan iki veya daha fazla metal veya termoplastik malzemelerin; ısı, basınç veya her ikisi birden kullanılarak ve aynı cinsten bir malzeme eklenerek veya eklenmeden birleştirme tekniğine kaynak denir.
Kaynak teknikleri, sanayinin temellerinden biridir ve hayati öneme sahiptir. Sökülemeyen parça imalatında kullanılan kaynak tekniği; otomotivden inşaata, uçak ve havacılık teknolojilerinden savunma sanayisine kadar her yerde en önemli işlemlerdendir.
Bahsedeceğimiz MIG/MAG kaynak teknikleri, gazaltı ark kaynaklarıdır. Gazaltı kaynağında kaynak için gereken ısı ihtiyacı, eriyen ve sürekli beslenen bir tel elektrotla, iş parçası arasında oluşturulan ark yoluyla ve elektrottan geçen kaynak akımının elektrotta oluşturduğu direnç ile ısıtması yoluyla üretilir. Kaynak yapılacak bölge, havanın yapabileceği olumsuz etkilerden bir gaz ortamı sayesinde korunduğundan, bu işleme “Gazaltı ark kaynak yöntemi” deriz. Gaz korumasına göre yöntemin adlandırılması değişir. Şayet soy gaz atmosferi altında bir kaynak yapılıyorsa MIG olarak adlandırılır. Aktif gaz koruması altında yapılan kaynak yöntemi ise MAG olarak adlandırılır.
Gazaltı MIG Kaynağı, ilk olarak 1947 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilmeye başlamış bir kaynaktır. Fakat Karbondioksit koruyucu olarak ilk kez 1952 yılında Sovyet Rusya tarafından denenmiş ve bugünkü MAG kaynağı başlamıştır.

MIG/MAG Kaynağının Avantajları

  • Yapılacak kaynak, istenen her pozisyonda yapılabilir.
  • Metal yığma hızı, elektrik ark kaynağına göre oldukça yüksektir.
  • Elektrik ark kaynağında görülen sorunlardan biri olan sınırlı uzunlukta elektrot kullanma problemini, MIG/MAG sayesinde ortadan kalkmıştır.
  • Elektrot beslenmesi hiç durmaksızın sürdüğü için, hiç durmadan uzun kaynak dikişleri çekilebilir.

Gazaltı MIG/MAG Kaynağı ile Elde Edilen Maddeler

  • Karbonlu Çelikler
Karbonlu çelikler doğru akım ters kutuplamada MAG yöntemiyle kaynaklanabilirler. Bu yöntemde karbondioksit karışımları kullanılabilir. Karışımdaki argon miktarının artması ark kararlılığını arttırır.
  • Paslanmaz Çelikler
Paslanmaz çelik, doğru akım ters kutuplamada MIG yöntemiyle kaynaklanabilir. Bu yöntemde saf argon ya da argonca zengin argon-oksijen-karbondioksit karışımları kullanılır.
  • Alüminyum ve Alaşımları
Alüminyum ve alaşımları doğru akım ve darbeli akım ters kutuplamada MIG yöntemiyle kaynaklanabilirler. Koruyucu gaz saf argon olmalıdır. Saf helyum veya helyum-argon karışımları da kullanılabilir.
  • Nikel ve alaşımları, bakır ve alaşımları
Bu malzemeler de MIG yöntemiyle kaynak edilebilir. Doğru akım ters kutuplama kullanılır. Malzeme kalınlıklarına ve pozisyonlarına uygun tel çapları, akım değerleri ve uygun tel kaliteleri kullanmak gereklidir.