DN (Nominal Çap) Ne Anlama Geliyor?

Nominal çap terimi, bir borunun iç çapını ifade eder. Nominal basınç değeri ve malzeme sınıfıyla birlikte bir boru hattının tüm boyutları – mesela flanşların boyutları – DN değeri belirtilerek tanımlanır.
Nominal boru boyutu, yüksek veya düşük basınç ve sıcaklıklarda kullanılan borular için bir Kuzey Amerika standart ölçü setidir. "Nominal", boruya spesifik olmayan terimler anlamına gelir ve boyutsuz bir sayıyla deliğin çapını tanımlar.
Sıralaması DN10, DN15, DN20, DN25, DN32, DN40, DN50… şeklinde yapılır. Mantığı ise;
3/8 BSP paso bağlantılı bir ürünün vana geçirgenliği 3/8 inç ölçüsüyle ilgili olmalıdır. Ancak vana üreticileri nedeni bilinmeyen bir kararla bu inç ölçüsünü olması gereken ilgisini metrik olarak ele almışlardır. Yani, 3/8 inç yaklaşık olarak 9,52 mm’ye tekabül ettiği için 3/8 BSP pasolu bir vananın geçirgenliğine DN10 demişlerdir.
Bu mantık inç ölçülerinde aynı mantıkla karşılık bulur.
3/8” BSP = DN10
½” BSP = DN15
¾” BSP = DN20
1” BSP = DN25
1 ¼ BSP = DN32
2” BSP = DN50
2 ½” = DN65
3” BSP = DN80
4” BSP = DN100
5” BSP = DN125
Yani DN kısaltması, ürünün paso bağlantı ölçüsü ile ilgili metrik bir birimdir ve ortalama olarak vananın bu paso ile olan ilgisini, dolayısıyla ile büyüklüğünü anlatır.
Özel durumlarda paso bağlantı ölçüsü ile DN karşılığının birbirini tutmadığının görülmesi mümkündür. Mesela özel imalat bir vanada 5”BSP’lik bir pasoya sahip olan vana DN25 nominal çapa sahip olabilir. Yani, paso her ne kadar vanadan kat kat büyük olsa da bu vana yalnızca DN25’in alabileceği kadar hacimde hizmet verir. Bu tip bir sistemin özel amaçları vardır ancak birlikte fazla yaygın olduğu söylenemez.