Paslanmaz çelik erimiş çeliğe belli oranda krom ilave edilerek elde edilir. Günlük hayatta birçok yerde kullanılan paslanmaz çeliğin en önemli kullanım alanlarından bir tanesi de gemi inşa ve denizcilik sektörleridir. Akla ilk olarak gemi gövdesi gelse de liman korkulukları ve ızgaralar gibi tuz yüklü atmosfere maruz kalan ve zarar görebilecek yapılarda da kullanılır.

Gemilerde Paslanmaz Çelik Kullanımı

Gemilerde kritik materyallerin tuzlu suyla teması sebebiyle oluşan korozyondan asgari düzeyde etkilenmesi için kullanılan paslanmaz çelik, özellikle mekanik aksamlar, soğutma sistemleri ve tanker kısımlarında kullanılır. Dekoratif amaçlarla da kullanılan paslanmaz çelik, yatlar ve tekneler gibi dekorasyonuna özen gösterilen gemilerde de sıklıkla kullanılır. Tuzlu suya dayanıklılığının yanı sıra şık görünümlü olması sayesinde paslanmaz çelik, dekoratif anlamda da sıklıkla tercih edilir. Korkuluklar ve merdivenler gibi birçok alanda da paslanmaz çelik kullanılır.

Gemicilikte Paslanmaz Çelik Neden Önemli?

Krom ilave edilmiş bir demir alaşımı olan paslanmaz çelik, tuzlu suyun ve oksijenin yaratacağı paslanma etkisine karşı dayanıklılığı sebebiyle denizcilikte sıklıkla kullanılır. İçeriğindeki krom sayesinde çeliğin yüzeyinde ince bir tabaka oluşur. Bu tabaka oksijen ve suyun çelikle temasını engelleyerek çeliğin korozyona uğramasını asgari düzeyde tutar. Çeşitli kullanım alanlarında değişen ihtiyaçlara göre çeliğin içeriğindeki elementlerin miktarları değiştirilerek gerekli özellikler elde edilir. Esneklik, dayanıklılık, sertlik ve şekil alabilme özellikleri gibi etkenlere göre üretilen paslanmaz çelikler, içeriklerindeki elementler ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılırlar. Sektörde en çok kullanılan paslanmaz çelik türleri arasında, 316 kalite paslanmaz çeliklerle birlikte dublex paslanmaz çelikler bulunur. Dublex paslanmaz çelikler hem ferritik hem de östenitik özellikleri gösterdiği için, iyi kaynak edilebilirlik, dayanıklılık, sertlik ve tokluk özellikleri gösterirler. Ferritik – östenitik paslanmaz çelikler, denizcilik dışında petro-kimya sektöründe de kullanılır.

Borşen Paslanmaz Çelik

Borşen, kalite, maliyet ve güvenilirlik konularında da sektörünün öncülerinden olarak, paslanmaz çelik boru ve bağlantı parçaları üretimi ve tedariki konularında tecrübesi ve uzmanlığı sayesinde müşterilerinin memnuniyetini zirvede tutmayı hedef edinir. Paslanmaz çelik ürünlerin özellikleri ve kullanılacağı yer uygun bir şekilde eşleştirildiğinde uzun yıllar herhangi bir sorun yaşanmadan kullanılabilir. Çeliğin ne gibi korozif etkenlere maruz kalacağı, fiziksel ve kimyasal dayanımı değerlendirilerek tercih yapmak, hem uzun vadeli kullanım sağlayacağından tasarruf, hem de güvenilirlik sağlar.