Özellikle tuzlu su olmak üzere birçok korozif etken sebebiyle gemilerdeki önemli materyallerin zarar görmesi mümkündür. Özellikle mekanik aksamlar, soğutma sistemleri ve tankerler olmak üzere birçok alanda paslanmaz çelik kullanımı tercih edilir. Gemi inşaatlarında, limanlarda veya gemilerde sıkça tercih edilen paslanmaz çelik ürünler birçok avantaj sağlar.

Tuzlu su ve oksijen sebebiyle ekipmanlar zarar görebildiğinden kullanılan paslanmaz çelik, dekoratif amaçlarla da kullanılabilir. Paslanmaz çelik; kolay temizlenebilen, estetik ve güvenilir bir malzeme olduğundan yapı malzemesi ve dekoratif olarak da kullanılır.

Denizcilikte Paslanmaz Çeliğin Önemi

Paslanmaz çelik, içeriğinde krom bulunan bir demir alaşımıdır. Krom sayesinde çeliğin yüzeyinde gözle görülemeyecek kadar ince bir tabaka oluşur. Bu tabaka suda ve havada bulunan oksijenle malzemenin temasını engeller ve oksitlenme sürecini engeller. Çeliğin fiziksel ve kimyasal korozyona uğramasını önleyen bu tabaka sayesinde uzun süreler boyunca kullanılması mümkündür.

Paslanmaz çeliğin içeriğinde bulunan birçok başka malzeme ise esneklik, dayanıklılık, tokluk, şekil alabilme gibi özelliklerinin ihtiyaca uygun hale gelmesini sağlar. Bu durum farklı koşullarda ortaya çıkan çeşitli ihtiyaçların paslanmaz çelik kullanılarak çözülmesini sağlar. Denizcilikte en çok tercih edilen paslanmaz çelik türleri arasında 316 kalite paslanmaz çelikler ve dubleks paslanmaz çelikler bulunur. Hem ferritik hem de östenitik özellik gösteren dubleks paslanmaz çelikler, iyi kaynak edilebilen, sert, dayanıklı ve tok bir paslanmaz çelik türüdür.

Gemilerin korkuluk ve merdivenlerinde dekoratif amaçlarla kullanılan paslanmaz çelik, tuzlu suya ve çeşitli korozif etkenlere karşı dayanımı sayesinde her alanda tercih edilebilir. Denizcilik sektöründe gemi inşaatlarından mekanik ve depolama alanlarına kadar geniş bir alanda paslanmaz çelikle karşılaşılabilir. Günlük hayatın her yerinde karşılaşılabilen paslanmaz çelik ürünler, denizcilik sektörü için hayati bir öneme sahiptir.