Demir ve çelik birçok sektör içinde sıklıkla kullanılan maddelerdir. Demir ve çeliğin kullanım alanlarına bakıldığında geniş bir sektör yer almak ile beraber birbirinden farklılıkları da bulunmaktadır. Demir direkt bir element olmak ile beraber çelik ise demirin işlenmiş hali olarak da ifade edilebilir. Demir çok daha esnek bir elementtir. Bu durum inşaat sektöründe demirin kullanılmasına destek olurken bu esneklik sayesinde kırılma riski de azalır. Çelikte ise bu durum tam tersidir. Bu sebep ile kırılma olasılığı daha fazladır. İki ürün de sektör içinde sıklıkla kullanılmakta ve tercih edilmektedir.
Saf demir ya da ham demir olarak ifade edilen demir bir bakır kadar yumuşak olarak ifade edilebilir. Bu demirin içine karbon katılması ile beraber mukavemetin güçlenmesi, ısıya dayanımının artması ve korozyona karşı daha dayanıklı olması da sağlanmaktadır. Bu özellikleri alması ile beraber demir çelik haline dönüşür. Demirin çelik halini alması sonrasında birçok farklı alanda da kullanımına yer açılmıştır. Özellikle mukavemetin artırılması sağlam yapıların ve sağlam uygulamaların hayata geçirilmesi anlamında avantaj sağlamakta olan bir detaydır.

Demir ve Çeliğin Kullanım Alanları 

Demir ve çelik birçok alanda kullanılarak avantajlarını sunar. Demir genel olarak yapılarda tercih edilmektedir. Çeliğin mukavemetinin güçlü olması ise çelik ile üretimi yapılan yapıların da günümüzde artışına etki etmiştir. Bunun ile beraber çeliğin hazırlanmasında ilave edilen karışım sayesinde ise paslanmaz özelliği alması tıp sektöründen havacılığa kadar değişen alanlarda kullanılmasına katkı sağlamıştır. Hijyenik ve sağlıklı bir seçim olması nedeni ile paslanmaz çelikler tıbbi müdahale alanlarında da sıklıkla tercih edilmektedir.
Demir kullanımı genel olarak inşaat alanlarında ve buna benzer yapı uygulamalarında yer almak ile beraber çeliğin üretilmesi içinde sıklıkla tercih edilmektedir. Yani çeliğin kullanımı içinde gene demire ihtiyaç duyulduğu için her daim demir elementi sektör için en önemli element olarak yer alacaktır.
Demir ve çelik kullanımlarından yararlanılırken kullanım alanlarına göre de seçim yapılmaktadır. Özellikle demirin inşaat alanında kullanımına daha çok yer açılırken çelik ise genellikle üretim sektörü içinde kendine yer bulur.