Günümüzde hayatımızın neredeyse her alanında çelik veya alüminyum ile karşılaşmaktayız. Otobüs duraklarından evlerimizin parmaklıklarına, alışveriş merkezleri içerisinde bulunan direklerden balkon demirlerine kadar her yerde kullanılan bu iki madde, genelde insanlar tarafından birbiriyle karıştırılmaktadır. Aslında alüminyum alaşımı ve paslanmaz çelik benzer bir görüntüye sahip olmasına rağmen aralarında oldukça büyük bir fark bulunmaktadır. Bu alan ile ilgili çok fazla bilgisi olmayan insanlar için alüminyum ve paslanmaz çeliğin tanımları kafa karıştırıcı olabilir. Alüminyum ve çelik karşılaştırma durumunda aslında, hem alüminyum alaşım hem de paslanmaz çelik, diğer metal alaşımlarla karşılaştırıldıklarında, antikorozif özelliğe sahiptir. Fakat aralarında bulunan bu benzer özellik, bu iki maddeyi aynı yapmak. Peki, nedir bu iki madde arasında yaşanan benzerlikler?
Alüminyum ve Çelik Karşılaştırma
Alüminyum, çelik kadar güçlü bir madde değildir, fakat ağırlığının üçte biri kadar olması, uçak yapımında kullanılmasının ana sebebidir.
Paslanmaz çelik demir, krom, nikel, manganez ve bakırdan yapılmıştır ve korozyona karşı direnci fazladır fakat alüminyum, yüksek oksidasyon ve korozyon direncine sahip olduğu için aşırı asidik ve baz ortamlarda hızlı bir şekilde paslanma gösterebilir.
Alüminyum, çelikten çok daha iyi bir termal iletkenliğe sahip olduğundan dolayı otomobillerin radyatörleri ve klima ünitelerinde kullanılır.
Paslanmaz çeliğe nazaran alüminyum daha uygun bir fiyata sahiptir.
Alüminyum oldukça yumuşak olduğundan dolayı kesilip biçimlendirilmesi daha kolaydır. Fakat aşınmaya karşı olan direnci nedeniyle paslanmaz çelik daha sert bir yapıya sahip olduğu için bu maddelerle çalışmak, alüminyum ile çalışmaktan daha zahmetli ve zordur.
Paslanmaz çeliğin kaynaklanması alüminyuma nazaran daha kolaydır.
Alüminyum yaklaşık 400 derecede çok yumuşak bir kıvama gelirken, çelik daha yüksek sıcaklıklarda kullanılabilir.
Paslanmaz çelik, çoğu metale göre zayıf kalan bir iletken maddedir fakat alüminyum iletkenlik konusunda çok iyi bir iş çıkardığı için genellikle yüksek voltajlı enerji hatlarında kullanımı gerçekleştirilir.
Paslanmaz çelik, Alüminyuma göre daha güçlüdür.
Alüminyum renk ve lezzeti etkileyerek gıdalarda bir tepkime oluşturabilmekte fakat paslanmaz çelik, yiyeceklerle daha az reaktif olduğundan ötürü gıda sektöründe kullanımı tercih edilen bir maddedir.