Boru Flanş; son dönemlerde oldukça sık olarak pek çok sektörde kullanılmaya başlayan bir bağlantı elemanıdır. Bu eleman sayesinde iki makinenin sızdırmaz bir şekilde birbirlerine bağlanması sağlanır. Genellikle boru hatlarında kullanılır ve conta yardımı ile sızdırmazlık sağlanabilir. Bu flanşlar genellikle yüksek basınçlı ortamlarda kullanıma uygundur. Kullanılacak olan yerin özellikleri göz önünde bulundurularak çeşitli maddelerden de üretim sağlanabilir. Genellikle demir, bakır veya pirinç maddelerinden üretimi gerçekleştirilir. Şekil olarak dairesellerdir ve basınç ve boyutlarına göre çeşitlere ayrılabilir. Flanşlar sınıflandırılırken ülkeler tarafından daha önce belirlenmiş olan bazı normlara göre sınıflandırılır. Her ülkede belirlenen normlar farklılık gösterebilir. Bu nedenle de flanşların boyutları da farklılık gösterir.

Flanş Kullanım Alanları

Flanşlar günümüzde pek çok farklı kullanım alanına sahiptir. Bu nedenle de birçok yerde karşımıza çıkabilir. Flanş kullanım alanlarından bazıları; boru flanş, makineler ve bazı tesis elamanları olarak söylenebilir. Bunları yanı sıra daha pek çok farklı kullanım alanı da mevcuttur. Kullanılacak alana uygun olarak çeşitleri de bulunur. Aynı zamanda ölçüleri ve standartları da bazı kriterlere bağlı olarak değişimler gösterebilir.

Flanş Ölçüleri Nelerdir?

Flanşlar pek çok farklı yerde kullanıma uygundur. Bu nedenle de ölçüleri ve yapıldıkları maddeler değişiklikler gösterebilir. Flanş ölçüleri belirlenirken bazı kriterler göz önünde bulundurulur. Basınç, sıcaklık, boru çapı, flanş malzemesi gibi pek çok kriter ölçülerin değişmesine neden olabilir.
Flanş ölçüleri ülkelere göre de değişiklik gösterir. Bu durumun en temel sebebi ülkede belirlenmiş olan normların farklılıklara sahip olmasıdır. Ülkemizde çoğunluğa baktığımızda ANSI ve PN standartları kullanılmaktadır. Bu standartlar Amerika Standartları ve Avrupa Standartları olarak da bilinir.

Flanş Çeşitleri Nelerdir?

Flanş kullanım alanı olarak geniş olmasından dolayı çeşit olarak da oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Flanş çeşitleri olarak başlıca Kör flanş (Blind), Diş çekilmiş flanş (Threaded), Socket kaynaklı flanş (Socket welding), Slip on flanş örnek verilebilir. Kullanılacak olan yere ve şartlara uygun olarak bu çeşitlerden tercihler yapılabilir. Ayrıca üretim şekli olarak da dövme ve döküm flanş olarak iki farklı seçeneği mevcuttur.