Paslanmaz çeliğin pek çok farklı çeşidi mevcuttur. 310 paslanmaz çelik de bu çeşitlerden biridir. En önemli özelliği paslanmaz çelik sınıfları arasında sürekli yüksek sıcaklıklara en dayanıklı olan çelik olmasıdır. İçeriğinde bulunan nikel ve krom alaşımlar sayesinde yüksek sıcaklıklar da bile paslanmaya karşı yüksek mukavemet gösterebilmektedir. 1100 °C sıcaklıklara kadar sürekli olarak dayanıklılık sağlayabilmektedir. 

310 paslanmaz çelik, 310 S paslanmaz çelik ve 310 H paslanmaz çelik olarak 3 çeşidi vardır. Bunlar kalitelerine ve korozyona olan dirençlerine göre ayrılmaktadır. Aralarındaki fark ise içeriklerinde barındırdıkları karbon miktarıdır. 310 paslanmaz çeliğin karbon miktarı C < 0.250 %  iken 310 S paslanmaz çeliğin karbon miktarı C < 0.080 % ve 310 H paslanmaz çeliğin karbon miktarı 0.040 % < C < 0.100 % dür. Paslanmaz çeliğin içeriğinde ki karbon miktarı arttıkça korozyona olan direnci düşer ve malzemenin kaynak yapılabilme özelliği azalır. 

310 paslanmaz çelik yüksek sıcaklıklara dayanıklı olması için üretildiğinden dolayı içeriği homojen bir yapıdadır. Yapısındaki homojen dağılım sayesinde de korozyon direncine büyük bir katkı sağlamaktadır. Yeterince homojen bir dağılım elde edilerek üretilmemiş bir paslanmaz çelik korozyona yeterli mukavemeti sağlayamaz. 310 paslanmaz çelik yüksek korozyona dayanımı, mekanik özellikler, dövülebilme özelliği, kaynak yapılabilirlik ve işlene bilirlik gibi özelliklerine sahiptir. 

310 paslanmaz çelik kimya endüstrisinde, makine endüstrisinde, cam ve cam üretim sektörlerinde yaygınlıkla tercih edilmektedir. Sıcaklığa olan üstün mukavemetinden dolayı madenlerde, ocaklarda, fırın ve kazanlarda, alüminyum ve bronz kalıplarda sıklıkla kullanılmaktadır. 310 paslanmaz çelik sürekli kullanımlarda bile yüksek sıcaklık ve korozyona karşı kendisini koruyabilmektedir. Oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü bir malzemedir. Bu yüzden de pek çok sektörde tercih sebebi olmuştur. Malzemenin geri dönüştürülebilir olması, aldığı hasarları hızlıca onarabilir olması en önemli özelliklerindedir. Bu nedenle paslanmaz çelik kullanımı epey güvenli ve yaygındır. Günümüzde üretimi de gayet pratik ve hızlı hale gelmiştir. Bu nedenle de rahatlıkla bulunabilir bir durumdadır. Hemen her alanda kullanılabilir.